Minimalne wymagania jakie muszą być spełnione, aby otrzymać zaświadczenie o spełnieniu warunków sanitarno – weterynaryjnych w zakresie produkcji mleka surowego:
Decyzja o stadzie wolnym od chorób zakaźnych wystawiona na właściciela gospodarstwa.
Zaświadczenie odnośnie używania w gospodarstwie wody zdatnej do spożycia lub badań wody z ujęcia własnego.
Aktualny przegląd dojarki.
Aktualne badania sanitarno – epidemiologiczne osób przeprowadzających dój.
Wyniki badań mleka dostarczone przez mleczarnie.
Właściwe prowadzenie ewidencji leczenia zwierząt.
Separatka dla zwierząt chorych, lub podejrzanych o chorobę.
Powierzchnia – podłogi i ściany łatwe do mycia i czyszczenia w pomieszczeniu, gdzie znajduje się basen – umywalka z podłączeniem bieżącej wody.
Zwierzęta utrzymywane w dobrej kondycji.
Obora z dostępem światła, czyste ściany – regularne bielenie.
Sprzęt do doju, schładzania i przelewania mleka łatwy do czyszczenia, mycia i dezynfekcji.
Środki używane do mycia i dezynfekcji posiadające atest – zatwierdzone przez właściwe władze.
Oznakowanie pomieszczeń o zakazie wstępu osób nieupoważnionych.