Produkcja mleka surowego

Minimalne wymagania jakie muszą być spełnione, aby otrzymać zaświadczenie o spełnieniu warunków sanitarno – weterynaryjnych w zakresie produkcji mleka surowego:

  1. Decyzja o stadzie wolnym od chorób zakaźnych wystawiona na właściciela gospodarstwa.
  2. Zaświadczenie odnośnie używania w gospodarstwie wody zdatnej do spożycia lub badań wody z ujęcia własnego.
  3. Aktualny przegląd dojarki.
  4. Aktualne badania sanitarno – epidemiologiczne osób przeprowadzających dój.
  5. Wyniki badań mleka dostarczone przez mleczarnie.
  6. Właściwe prowadzenie ewidencji leczenia zwierząt.
  7. Separatka dla zwierząt chorych, lub podejrzanych o chorobę.
  8. Powierzchnia – podłogi i ściany łatwe do mycia i czyszczenia w pomieszczeniu, gdzie znajduje się basen – umywalka z podłączeniem bieżącej wody.
  9. Zwierzęta utrzymywane w dobrej kondycji.
  10. Obora z dostępem światła, czyste ściany – regularne bielenie.
  11. Sprzęt do doju, schładzania i przelewania mleka łatwy do czyszczenia, mycia i dezynfekcji.
  12. Środki używane do mycia i dezynfekcji posiadające atest – zatwierdzone przez właściwe władze.
  13. Oznakowanie pomieszczeń o zakazie wstępu osób nieupoważnionych.