Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny

Ubój zwierząt gospodarskich na użytek własny charakteryzuje się tym, że mięso pozyskane od zwierząt w wyniku takiego uboju, może być wykorzystane wyłącznie na użytek własny, tj. nie może podlegać sprzedaży.

Należy również pamiętać, że działalność polegającą na uboju zwierząt gospodarskich pochodzących z innych gospodarstw podlega rejestracji w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii  Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych.

Szczegóły zostały zawarte w poradniku. Zapraszamy do zapoznania się:

WYMAGANIA WETERYNARYJNE PRZY PROWADZENIU UBOJU NA UŻYTEK WŁASNY

Pobierz dokument PDF
Wyświetl w nowej zakładce

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *